Sosem szerettem a cukrászdai krémeseket, ám a házilag készültet annál inkább! Némi kutatás után a saját ízlésem szerint elkésztettem első házi krémesemet - ezzel a családban megnyertem a "kizárólagos krémes készítő" díjat :)
Nehézségi fok: 2/5
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra (+1 óra pihentetés)
Tészta:
2 cs (50 dkg) leveles tészta
5 dl tej
3 dkg (barna) cukor
2 dkg margarin
+barnacukor a tetejére
Krém:
5 dl tej (+ami a tésztától marad)
2 dl tejszín
10 dkg margarin
5 tojás
5 dkg keményítő
fél cs. vaníliás pudingpor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor (vagy egy vaníliarúd belseje)
kb. 5 ek. cukor (ízlés szerint)
A tésztához a tejet a vajjal és cukorral összeforraljuk. A leveles tésztás három lapra nyújtjuk, sütőpapírra helyezzük és megkenjük a tejes keverékkel, majd kb egy órát hűtőben pihentetjük.
180 fokos sütőben 5 percig egy másik tepsivel lenyomva sütjük, majd a tepsit levesszük, és megszórjuk a tésztát barnacukorral. További kb.10 percig készre sütjük így mindhárom tésztát.
A krémhez a tojásokat szétválasztjuk, fehérjét kemlny habbá verjük. Sárgájából, tejből, pudingporból és cukorból sűrű krémet főzünk, ha már teljesen puding állagú, a margarint is hozzákeverjük. A végén hozzákeverjük a tojásfehérjét is óvatosan, és pár percig óvatos keverés mellett főzzük még (a habos állagát hagyjuk meg!).
A tésztalapokat ezzel a krémmel kenjük meg. A tetejét porcukorral díszítjük, de ínyencek akár karamell- vagy csokimázat is készíthetnek rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése